82'

Hoofdklasse B

25 mei 2019 14:30

mevr S. (Shona) Shukrula

Assen – ACV en Sparta Nijkerk hebben het talrijke publiek getrakteerd op een spannende voetbalmiddag. De Nijkerkers waren als voornaamste titelfavoriet afgereisd naar de Drentse hoofdstad. In de eerste helft waren de kansen schaars. De teams hielden elkaar in evenwicht. In de tweede helft was het Sparta Nijkerk dat iets meer drang naar voren had. Dit resulteerde in de 0-1 van Frank Heus. Na de openingstreffer concentreerden de bezoekers zich op het behouden van de voorsprong. Winst zou namelijk betekenen dat de ploeg van Eric Speelziek de kampioenschaal in ontvangst kon nemen. ACV had zich voor de wedstrijd al voorgenomen de sportieve plicht te zullen vervullen. Vol overtuiging gingen de Assenaren op zoek naar de gelijkmaker. Acht minuten voor tijd kreeg ACV loon naar werken. Ezra Schrijver legde de bal uit een vrije trap op het hoofd van Arjen Hagenauw die via de paal binnen kopte. Met extra aanvaller Oskar van Logtestijn probeerden de oranjehemden de winst nog naar zich toe te trekken. Het was echter ACV dat nog een reuzekans op de winst kreeg. Na vijf minuten extra tijd gaf scheidsrechter Shukrula het eindsignaal, wat het kampioenschap voor Excelsior ’31 betekende. ACV en Sparta Nijkerk kunnen zich gaan concentreren op de nacompetitie.

Met het oog op de nacompetitie nam ACV-trainer Fred de Boer geen enkel risico met spelers die lichte blessures hadden. De basisopstelling week dan ook op een aantal plekken van wat de ACV-supporters dit seizoen gewend waren. Desondanks waren de Assenaren vast van plan de sportieve plicht te vervullen. Sparta Nijkerk kon bij winst namelijk de titel van de Hoofdklasse B pakken. De 1.000 aanwezig toeschouwers waaronder veel Sparta Nijkerk-supporters zagen een spannende wedstrijd. De twee ploegen waren in de eerste helft zeer aan elkaar gewaagd. De kansen waren op de vingers van één hand te tellen maar de spanning vergoedde veel. Pascal Huser en Ezra Schrijver waren dichtbij een goal voor ACV. Voor de bezoekers hadden Donny van der Wal en Frank Heus de openingstreffer op hun voet. Beide doelmannen hielden hun doel keurig schoon zodat er gerust werd met de brilstand op het scorebord van het Catawiki Sportpark.

Jim de Leeuw in duel met de Gilbrano Plet

Beide teams kwamen na de thee ongewijzigd uit de kleedkamer. Sparta Nijkerk toonde meer drang naar voren dan in het eerste bedrijf. De ruststanden bij titelconcurrenten Excelsior ’31 en Staphorst zullen er ongetwijfeld mee te maken hebben gehad. Zowel Excelsior ’31 als Staphorst stonden namelijk op een ruime voorsprong. In de 50e minuut kreeg Rob Diderik namens de bezoekers een goede kans om te scoren. Ben Wormmeester toonde zijn klasse en voorkwam met een uitstekende redding dat de Nijkerkers konden juichen. Acht minuten later kon de in het oranje geklede aanhang wel juichen. De sterk spelende Gilbrano Plet gaf een voorzet waarna Frank Heus de bal met precisie in de verre hoek kopte, 0-1. De Nijkerkse supporters gingen uit hun dak en zagen de titel binnen handbereik komen. ACV toonde vervolgens aan dat het de sportieve plicht wilde vervullen. De blauw-zwarten zochten nadrukkelijk de aanval. Sparta Nijkerk leunde achterover en verdedigde de 0-1 voorsprong. In de 81e minuut een blessurebehandeling voor Leon Broekhof. De Sparta-verdediger had een krampaanval gekregen na een overtreding op Jonah van der Werf. Broekhof stond dan ook naast het veld toen Ezra Schrijver de vrije trap nam. De flankspeler van ACV slingerde de bal heerlijk voor. Arjen Hagenauw maakte zich los van zijn directe verdediger en kopte via de paal binnen, 1-1. Met de tussenstanden van de concurrentie in het achterhoofd wist Sparta Nijkerk dat het vol voor een treffer moest gaan. Alleen winst zou een kampioenschap betekenen. Trainer Eric Speelziek wisselde direct aanvallend en bracht Oskar van Logtestijn in het veld voor Leon Broekhof. De oranjehemden zetten in de slotfase veel druk op het doel van ACV maar kwamen niet tot uitgespeelde kansen. De grootste kans was er voor ACV. Invaller Marco van der Heide kon deze mogelijkheid echter niet benutten. Zo eindigde de spannende voetbalmiddag in een 1-1 gelijkspel en werd Excelsior ’31 kampioen van de Hoofdklasse B.

Arjen Hagenauw kopt de 1-1 binnen

Na afloop

Op basis van de gehele wedstrijd gaf de uitslag de verhoudingen op het veld goed weer. ACV vind zichzelf na 30 wedstrijden terug op de 5e plaats in de Hoofdklasse B. Excelsior ’31 won met 3-0 van Flevo Boys en pakte daarmee de titel. Vanaf deze plaats de welgemeende felicitaties aan onze voetbalvrienden uit Rijssen, veel succes in de Derde Divisie! Staphorst, Sparta Nijkerk en ACV mogen via de play-offs proberen de stap naar de Derde Divisie te maken. Ibrahim Sillah werd na afloop van de wedstrijd uitgeroepen tot Bella Italia Man of the Match.

Man of the Match Ibrahim Sillah ontvangt de dinerbon van Ristorante e Pizzeria Bella Italia

Play-offs

Komende dinsdag (28 mei) beginnen de play-offs voor promotie naar de Derde Divisie. ACV neemt het in de eerste ronde op tegen Sportclub Feyenoord uit Rotterdam. De ploeg van Fred de Boer speelt de eerste wedstrijd thuis op het eigen Catawiki Sportpark. Hierbij de uitnodiging aan alle supporters om ACV dinsdagavond luidkeels te komen ondersteunen! De wedstrijd begint om 20:00 uur.

De uitwedstrijd is door de KNVB vastgesteld op zaterdag 1 juni om 14:30 uur.

ACV: Ben Wormmeester, Jim de Leeuw, Robert Talens, Guus de Vries (69. Nick Westebring), Koen Steg, Ibrahim Sillah, Gijs Jasper (71. Arjen Hagenauw), Justin Mulder (60. Marco van der Heide), Jonah van der Werf, Pascal Huser, Ezra Schrijver

Sparta Nijkerk: Manuel Hoogewoning, Leon Broekhof (83. Oskar van Logtestijn), Janic Makizodila, Wesley de Laat, Jesse Buitenhuis (71. Justin van Groen), Donny van der Wal, Frank Heus, Rob Diderik (63. Bryan Burgerhout), Jerry Geurtsen, Adriaan Kruisheer, Gilbrano Plet