Roy Talsma (lob)

Hoofdklasse B

16 februari 2019 14:30

B.J. Fikkert

Assen – ACV heeft op het eigen Catawiki Sportpark met 3-1 gewonnen van DUNO D. Tien minuten voor de rust kwamen de Assenaren op een 1-0 voorsprong. Op aangeven van Robert Talens schoot Marco van der Heide raak. In het eerste kwartier na de pauze zag het publiek een sterk ACV. Uit een prachtige aanval scoorde Ezra Schrijver de 2-0. Voordat er een uur gespeeld was lag de derde Asser treffer al in het doel van de bezoekers. Marco van der Heide kopte raak na een corner van Ezra Schrijver. Zo’n twintig minuten voor het einde van de wedstrijd leek het weer spannend te worden. Roy Talsma scoorde een fraaie goal en gaf DUNO D weer hoop. In de slotfase wisselden de bezoekers aanvallend. De Asser defensie hield echter stand zodat er na het laatste fluitsignaal een 3-1 eindstand op het scorebord stond.

ACV betrad het veld in nagenoeg dezelfde opstelling als vorige week tegen WHC. Trainer Fred de Boer had één wijziging doorgevoerd in zijn basiself. De vorige week geschorste Nande Wielink speelde in plaats van Ibrahim Sillah. Aan de zijde van DUNO D stonden dezelfde 11 spelers aan de start als in de vorige week verloren wedstrijd tegen Berkum.

Onder prachtige weersomstandigheden gaf scheidsrechter Fikkert het beginsignaal. De toeschouwers zagen twee aan elkaar gewaagde ploegen. DUNO D beschikt over veel voetballende kwaliteiten en liet dit met name in de beginfase zien. ACV gaf prima tegengas en er ontspon zich een spannend kijkspel. De eerste grote mogelijkheid was voor de bezoekers. De in de winterstop van Spakenburg overgekomen Nick de Bondt kwam oog in oog te staan met ACV-doelman Ben Wormmeester. De Asser goalie kwam als winnaar uit de strijd en voorkwam met een goede redding dat de aanvaller van DUNO D de score kon openen. ACV werd in de loop van het eerste bedrijf langzaam maar zeker sterker en creëerde een aantal mogelijkheden. Twee keer was Gibril Sankoh met een kopbal dichtbij een doelpunt. Na ruim een half uur was er even tumult nadat Ezra Schrijver ogenschijnlijk onreglementair tegen de grond gewerkt was door Ted Heijckmann. Scheidsrechter Fikkert zag echter geen overtreding en liet tot ongenoegen van de ACV-supporters doorspelen, een kansrijke mogelijkheid ging zo voor de thuisploeg verloren. Tien minuten voor de rust kwam de ploeg van Fred de Boer op voorsprong. Op aangeven van Robert Talens schoot Marco van der Heide de bal via de paal onhoudbaar in de verre hoek, 1-0. Dit was tevens de ruststand.

Erik Eleveld is Jochem Jansen te vlug af

Beide teams kwamen na de pauze ongewijzigd uit de kleedkamer. ACV startte sterk aan de tweede helft en creëerde al snel een aantal mogelijkheden. In de 57e minuut betaalde het goede spel van de thuisploeg zich uit. Een voorzet van Daniël Schans werd door Erik Eleveld kalm terug gelegd op Ezra Schrijver. De topscorer van ACV liet deze mogelijkheid niet onbenut en scoorde beheerst de 2-0. Nog geen drie minuten later was het al weer raak voor de blauw-zwarten. Na een corner van Ezra Schrijver sprong Marco van der Heide het hoogste van allemaal en kopte hij de bal achter doelman Patrick ter Mate, 3-0.

Marco van der Heide scoort met zijn hoofd de derde goal van ACV

Na deze goal leek de wedstrijd gespeeld maar zo’n twintig minuten voor tijd werd het toch weer spannend toen de bezoekers tegen scoorden. De uitstekend invallende Anass Aamri bediende Roy Talsma die de bal fraai in het doel schoot, 3-1. DUNO D-trainer Lodewijk de Kruif wisselde vervolgens nog een keer aanvallend en bracht een aanvaller Shapoul Ali in het veld voor verdediger Jordi Balk. De ACV-defensie hield stand maar zo nu en dan kraakte het wel achterin. ACV had ondertussen een grote mogelijkheid gekregen de wedstrijd in het slot te gooien. Justin Mulder kwam alleen voor doelman Patrick ter Mate te staan maar zag zijn inzet gestopt worden door de goalie. Twee minuten voor tijd kregen de in het rood geklede bezoekers ook nog een grote scoringskans. Tot opluchting van de ACV-supporters trof Ted Heijckmann de paal en kon de bal vervolgens na een flipperkast-situatie weggewerkt worden uit de doelmond. Even later gaf scheidsrechter Fikkert het eindsignaal en kon ACV drie punten toevoegen aan het totaal.

Na afloop

Door de 3-1 overwinning blijft ACV na de winterstop ongeslagen. De uitslagen van de concurrentie bleken na afloop gunstig te zijn voor de ploeg van aanvoerder Gibril Sankoh. Zowel Staphorst als Sparta Nijkerk leden puntverlies waardoor de bovenste 5 van de Hoofdklasse B nog dichter naar elkaar toe gekropen zijn. De top van de ranglijst ziet er nu als volgt uit.

G W GL V P DPV DPT Saldo
1 Urk 19 11 5 3 38 32 19 13
2 Excelsior '31 18 10 6 2 36 34 14 20
3 Staphorst 18 10 6 2 36 37 22 15
4 ACV 19 10 6 3 36 37 21 16
5 Sparta Nijkerk 18 10 4 4 34 21 14 7

Marco van der Heide werd na afloop uitgeroepen tot Bella Italia man of the Match. De prijs werd dit keer mogelijk gemaakt door Belastingadvies- en Administratiekantoor Kremer cs.

Man of the Match Marco van der Heide ontvangt zijn prijs na afloop van de wedstrijd

Volgende week speelt ACV een bekerduel. In de strijd om de noordelijke districtsbeker wordt een bezoek gebracht aan Steenwijk. Tegenstander is eersteklasser VV d’Olde Veste ‘54. Vandaag speelde de ploeg van trainer Willem Lanjouw een uitwedstrijd tegen Winsum. Na 90 minuten stond er een 0-2 zege voor de d’Olde Veste ‘54 op het scorebord. Op de ranglijst van de Eerste Klasse E staat d’Olde Veste ‘54 op de 5e plek met 22 punten uit 16 wedstrijden. De geelblauwe formatie won in de knock-out fase van het bekertoernooi van Steenwijk (1-6) en D’ Olde Veste 2 (2-4) en lootte vervolgens tegen ACV. Scheidsrechter bij ACV – D’ Olde Veste is de heer B.F. Pleiter.

ACV: Ben Wormmeester, Daniël Schans, Robert Talens, Gibril Sankoh, Jim de Leeuw, Nande Wielink, Pascal Huser, Erik Eleveld (65. Gijs Jasper), Justin Mulder (80. Nick Westebring), Marco van der Heide (87. Arjen Hagenauw), Ezra Schrijver

DUNO D: Patrick ter Mate, Renzo van Duren (68. Hans Cooke), Giovanni Scharrenberg, Ted Heijckmann, Ryan Bouwmeester (61. Anass Aamri), Roy Talsma, Jochem Jansen, Christian Gandu, Bart van Brakel, Nick de Bondt, Jordi Balk (75. Shapoul Ali)