90'

Hoofdklasse B

2 maart 2019 14:30

P. Henshuijs

Staphorst – Op een moeilijk te bespelen grasmat leed ACV vanmiddag een zure nederlaag tegen Staphorst. In de eerste helft kwamen de blauw-zwarten via een eigen doelpunt van Jordi Lemmens op een 0-1 voorsprong. Dit was tevens de ruststand. In het tweede bedrijf vocht Staphorst zich naar de gelijkmaker. Pim de Jonge scoorde na een uur de gelijkmaker. De wedstrijd leek op een gelijkspel af te gaan totdat Staphorst in de laatste minuut van de blessuretijd toch nog langszij kwam. Martin van ’t Ende pompte een vrije trap het strafschopgebied in waarna de bal op de arm van Arjen Hagenauw belandde. De daaruit voortvloeiende penalty werd benut door Martin van ’t Ende waardoor Staphorst met 2-1 won en de periodetitel kon gaan vieren.

ACV trad aan in nagenoeg dezelfde formatie als vorige week zaterdag tegen d’Olde Veste ’54. De enige wijziging was dat Ben Wormmeester het doel verdedigde in plaats van Jelmer Kiewiet. In het eerste half uur van de wedstrijd gebeurde er niet heel veel. Er waren een paar kleine kansen voor beide teams maar veel gevaar leverde dit niet op. Kort voor er een half uur gespeeld was moest het spel tijdelijk stil worden gelegd vanwege een blessure van scheidsrechter Henshuijs. De Amsterdamse leidsman kreeg de bal vol in het gezicht en moest langdurig behandeld worden aan een bloedneus. Gelukkig kon de wedstrijd na een ruim een kwartier weer vervolgd worden. Kort na de break kreeg Erik Eleveld een grote mogelijkheid om de openingstreffer te scoren. Zijn schot miste echter precisie en kracht waardoor doelman René Oosterhof de bal makkelijk klemvast kon pakken. In de 38e minuut kwam ACV wel op voorsprong. Ezra Schrijver leverde een voorzet af die door Jordi Lemmens onhoudbaar in het eigen doel werd geschoten, 0-1. Doelman René Oosterhof kon niets uitrichten tegen de inzet van zijn eigen verdediger. ACV pakte het momentum en verdubbelde even later bijna de voorsprong. Pascal Huser kopte rakelings naast. In de laatste minuut voor de rust leek ACV recht te hebben op een penalty. Bij een voorzet van Ezra Schrijver werd Erik Eleveld vol in de rug geduwd waardoor hij bijna geen kans meer kreeg om te koppen. Scheidrechter Henshuijs zag er niets in en gaf even later het rustsignaal

Pascal Huser snelt langs Mark Veldmate

Beide teams kwamen na de rust ongewijzigd uit de kleedkamer. De thuisploeg zette meer druk naar voren maar werd in de beginfase van de tweede helft nog niet echt gevaarlijk. Aangezien het hoofdveld op Sportpark Het Noorderslag in zeer slechte staat verkeerde was goed voetbal nagenoeg onmogelijk. De bal stuiterde alle kanten op en beide teams hadden zichtbaar moeite het spel te maken. Het gevolg was veel lange en hoge ballen richting het strafschopgebied van de tegenstander. “Het ging van ingooi naar vrije trap naar doeltrap naar hoge bal” zei ACV-trainer Fred de Boer na afloop. De in 1999 overleden trainer Bert Jacobs zou de term hotseknotsbegoniavoetbal hebben gebruikt om het spel te typeren. Na een uur spelen kwam Staphorst op gelijke hoogte. Uit een verre ingooi van Martin van ’t Ende kopte Pim de Jonge raak, 1-1.

Jim de Leeuw in duel met Thijs Gerlofs

Na de gelijkmaker ging Staphorst nadrukkelijker op zoek naar de winnende treffer. De geel-blauwe formatie wist dat het drie punten nodig had om de tweede periodetitel te pakken. Veel doelrijpe kansen vielen er niet te noteren in het laatste half uur. Beide teams probeerden het wel maar waren niet in staat om tot uitgespeelde kansen te komen. De wedstrijd leek op een gelijkspel af te gaan maar in de toegevoegde tijd viel er toch nog een goal. Het was Staphorst dat een vrije trap kreeg op het middenveld. De man om wie alles draait bij Staphorst, Martin van ’t Ende, slingerde de bal hoog het strafschopgebied in. Na een forse duw van Martijn Brakke in de rug van Arjen Hagenauw belandde de bal op de arm van dezelfde Hagenauw. Scheidsrechter Henshuijs liet de duw onbestraft en gaf een penalty aan Staphorst. Martin van ’t Ende wist hier wel raad mee en scoorde vanaf 11 meter de winnende treffer voor zijn ploeg, 2-1. Meteen daarna gaf scheidsrechter Henshuijs het eindsignaal.

Na afloop

Een zuur verlies voor ACV. Waar een puntendeling op zijn plaats was kwam er in de toegevoegde tijd toch nog een winnaar. Door de winst behield Staphorst de leiding in de Hoofdklasse B en pakte het daarnaast de tweede periodetitel. Vanaf deze plaats feliciteren we Staphorst van harte met dit succes! Voor ACV rest er niets anders dan zich te herpakken en zich voor te bereiden op de wedstrijden die komen gaan.

De top van de hoofdklasse B ziet er nu als volgt uit.