90'

Hoofdklasse B

9 maart 2019 15:00

S. Shukrula

Urk – ACV heeft op Urk een belangrijke overwinning geboekt op de voetbaltrots van het voormalige eiland. De ploeg van trainer Fred de Boer zegevierde met 1-2. In de eerste helft zette Marco van der Heide de blauw-zwarten met een prachtig schot op een 0-1 voorsprong. In de tweede helft verdubbelde invaller Jonah van der Werf de score voor ACV. In de extra tijd wist Urk de aansluitingstreffer nog te scoren. Verder kwam de thuisploeg niet zodat ACV drie belangrijke punten pakte en naar de derde plaats op de ranglijst is gestegen.

ACV stond in nagenoeg dezelfde samenstelling binnen de lijnen als vorige week tegen Staphorst. Trainer Fred de Boer moest één wijziging doorvoeren in zijn ploeg. Ben Wormmeester die vanwege werkverplichtingen afwezig was, werd vervangen door Jelmer Kiewiet.

Het was Urk dat de eerste mogelijkheid kreeg. Al in de startminuut kwam William de Boer in kansrijke positie. Jelmer Kiewiet toonde zich een betrouwbare sluitpost en pakte de bal klemvast. Na de eerste vijf minuten trok ACV het initiatief meer naar zich toe. Dit leidde tot een kans voor Marco van der Heide, die de bal na een corner van Ezra Schrijver hard naast kopte. In de tiende minuut een goed opgezette aanval van de blauw-zwarten. Marco van der Heide gaf een voorzet die door Robert Talens binnen gekopt leek te gaan worden. Bennie Dunnink liet dit echter niet gebeuren en schampte de bal met zijn kruin zodat Talens onder de bal doorging.

Ezra Schrijver in duel met Dick Hakvoort

Kort nadat er een kwartier gespeeld was kwam ACV op voorsprong. Een ingooi van Daniël Schans bereikte Marco van der Heide die vanaf een meter of 20 zeer fraai raak schoot. De bezoekers bleven ook in het vervolge van de eerste helft de gevaarlijkste ploeg. Toch kreeg Urk een goede kans om op gelijke hoogte te komen. Riekelt Jan Brands kon van dichtbij een hoek uitkiezen, maar zijn schot miste kracht en kon eenvoudig gepakt worden door Jelmer Kiewiet. Een minuut voor de rust leek ACV de score te gaan verdubbelen. Erik Eleveld bediende Justin Mulder via een uitstekende steekpass. Mulder kwam oog in oog te staan met doelman Richard Strijker. De goalie was echter de meester van de situatie en kon met een goede redding een tweede Asser goal voorkomen.

Na de thee zag het publiek twee ongewijzigde teams het veld betreden. Het stormachtige weer maakte goed voetbal lastig waardoor beide teams veel strijd moesten leveren om een goed resultaat te behalen. Grote kansen bleven uit voor zowel Urk als ACV. Even leek het dat Ezra Schrijver recht had op een penalty. In een poging doelman Richard Strijker te omspelen kwam de aanvaller ten val en schreeuwden de ACV-supporters om een penalty. De goed leidende scheidsrechter Shukrula liet doorspelen en zag geen reden de bal op de stip te leggen. In de 79e minuut lukte het ACV de score te verdubbelen. Ezra Schrijver gaf een afgemeten voorzet die door de geheel vrijstaande invaller Jonah van der Werf binnen gekopt werd, 0-2.

Jonah van der Werf kopt de 0-2 tegen de touwen

De wedstrijd leek gespeeld maar Urk zette toch nog alles op alles om minimaal een punt te pakken. Kort na het doelpunt van Van der Werf kon het thuispubliek bijna juichen. Rechtsback Maarten Dijkhuizen schoot van afstand op het Asser doel. Via de hand van Jelmer Kiewiet gin g de bal tegen de lat. Na dit afstandsschot leek het gedaan met de aspiraties van de thuisploeg totdat het in de extra tijd toch nog de aansluitingstreffer scoorde. Riekelt Netjes kon van dichtbij binnen schieten. Scheidsrechter Shukrula liet na het Urker doelpunt nog een paar extra minuten doorspelen. In de allerlaatste minuut kreeg de Urk nog een laatste mogelijkheid om uit een corner op gelijke hoogte te komen. Het volledige team van trainer Richard Karrenbelt inclusief doelman Strijker was in het strafschopgebied te vinden, op William de Boer na die de corner nam. De hoekschop bereikte echter niemand. De bal vloog gedragen door de harde wind over de achterlijn. Scheidsrechter Shukrula vond het daarna voldoende en gaf het eindsignaal.

Na afloop

Blije gezichten aan de zijde van ACV na afloop van de wedstrijd. Na twee mindere resultaten was dit een zeer welkome overwinning. De blauw-zwarten zijn door de zege gestegen naar de derde plaats op de ranglijst. De top 6 in de Hoofdklasse B ziet er nu als volgt uit.