7 september 2019 14:30

Scheidsrechter

R.J.T. Vereijken

Onbekend

Genemuiden – Geen winnaar bij sc Genemuiden – ACV vanmiddag. De twee teams maakten er een spannende middag van met als resultaat een 2-2 gelijkspel. ACV startte bijzonder sterk en kwam na ruim 10 minuten op een verdiende 0-1 voorsprong via een eigen goal van Rick Doorn. Tien minuten voor rust kreeg Daniël Schans zijn tweede gele kaart en moest hij het veld verlaten. De kaarten van Schans leverden veel discussie op in en langs het veld. Was er geen sprake van persoonsverwisseling bij de eerste keer geel? De overtreding van Schans vond plaats in het 16-metergebied waardoor Omar Kavak van 11 meter aan mocht leggen. Kavak faalde niet en bracht de stand op 1-1. In de tweede helft speelde ACV gegroepeerd, wachtend op een snelle uitval. De thuisploeg had het meeste balbezit en kwam via een afstandsschot van Kay Velda op een 2-1 voorsprong. Een wilskrachtig ACV vocht voor wat het waard was en werd hiervoor beloond. Na een overtreding op Arjen Hagenauw wees scheidsrechter Vereijken direct naar de penaltystip. Hagenauw nam de strafschop zelf, bleef koel en scoorde beheerst de 2-2. Deze stand bleek na ruim acht minuten toegevoegde tijd tevens de eindstand.

Eerste helft

ACV schoot uit de startblokken op het prachtige nieuwe kunstgrasveld van sc Genemuiden. De thuisploeg wist zich in het eerste kwart van de wedstrijd geen raad met het goed spelende en veel druk zettende ACV. De blauw-zwarten kwamen dan ook op een terechte 0-1 voorsprong. Matthijs Hardijk legde de bal vanaf de achterlijn terug waarna Rick Doorn er tegen aan liep en zo een eigen goal scoorde.

Matthijs Hardijk, Jim de Leeuw en Justin Mulder vieren de 0-1 (van links naar rechts)Matthijs Hardijk, Jim de Leeuw en Justin Mulder vieren de 0-1 (van links naar rechts)

Na een half uur spelen een opstootje op het veld nadat Omar Kavak een overtreding had gemaakt op Gijs Jasper. Scheidsrechter Vereijken gaf geel aan Kavak maar tot verbazing van velen ook aan Daniël Schans. De captain van ACV was juist degene die het opstootje suste en de rust liet terugkeren op het veld. De gele kaart van Schans had even later grote gevolgen toen hij een overtreding beging in het 16-metergebied. Scheidsrechter Vereijken floot resoluut en gaf een penalty aan sc Genemuiden. Hij trok echter ook de tweede gele kaart voor Daniël Schans. Zoals een ieder weet is twee keer geel rood en moest ACV dus verder met tien man. Omar Kavak benutte de strafschop zodat de stand weer gelijk was op Sportpark De Wetering.

ACV-trainer Fred de Boer greep direct na de gelijkmaker in en bracht rechtsback Steyn Strijker voor aanvaller Marco van der Heide. Nog geen twee minuten reageerde zijn collega bij sc Genemuiden, René van der Weij. Hij bracht aanvaller Jermain Baicadila voor verdediger Rick Doorn. Ondanks de numerieke minderheid kreeg ACV al snel de kans om weer de leiding te nemen. Na een voorzet van Matthijs Hardijk schoot Jens Jurn Streutker bijna in eigen goal. Tot opluchting van de groen-witten ging de bal langs de voor hen goede kant van de paal en was de schade slechts een corner voor ACV. Deze corner leverde niets op en aangezien Omar Kavak aan de andere kant van het veld de bal over schoot gingen de ploegen met een 1-1 ruststand aan de thee.

Tweede helft

Beide teams kwamen na de pauze ongewijzigd uit het fraai gerenoveerde “witte huisje”. Sc Genemuiden had het meeste balbezit maar toch kreeg ACV meerdere goede mogelijkheden. De ploeg van trainer Fred de Boer lieten de thuisploeg het spel maken en trachtte gevaarlijk te worden uit de omschakeling. Met tien man een zeer logische speelwijze, zeker gezien de snelheid die ACV in de aanval tot haar beschikking heeft. Na ruim een uur spelen vond sc Genemuiden toch een gaatje in de ACV-defensie. Kay Velda schoot van een meter of 20 fraai raak, 2-1. ACV veranderde niets aan de speelwijze en bleef geduld houden wetende dat er altijd nog wel één of twee kansen komen. Genemuiden leek de 2-1 te koesteren en had niet veel aanvallende intenties meer. In de 79e minuut bracht Fred de Boer Arjen Hagenauw binnen de lijnen. Hij verving Ezra Schrijver. Dit leverde vrijwel direct effect op. Bij zijn eerste actie werd de spits in het strafschopgebied tegen de grond gewerkt waarna scheidsrechter Vereijken direct naar de penaltystip wees. Arjen Hagenauw nam de penalty zelf. Hij wachtte rustig totdat doelman Patrick Jansen de rechterhoek in ging en schoot de bal in de linkerbenedenhoek binnen, 2-2.

Arjen Hagenauw schiet ACV vanaf 11 meter naar 2-2Arjen Hagenauw schiet ACV vanaf 11 meter naar 2-2

In de slotfase was het nog lang billenknijpen voor ACV. Sc Genemuiden zocht de aanval maar de Asser defensie hield stand. In de acht minuten toegevoegde tijd was de beste mogelijkheid voor Jur van Dalfsen. Zijn schot werd echter uitstekend gekeerd door ACV-goalie Ben Wormmeester zodat er na bijna 100 minuten voetbal een 2-2 gelijkspel genoteerd kon worden.

Na afloop

Het 2-2 gelijkspel voelde als een overwinning voor ACV. Een uur voetballen met een man minder en toch nog een punt uit het vuur slepen is een compliment waard. De blauw-zwarten toonden veel wilskracht en vechtlust en bleven geloven in een goed resultaat. ACV staat na de gelijke spelen van vandaag en vorige week op de 11e positie op de ranglijst met 2 punten uit 2 wedstrijden. Er zijn 3 clubs die tot nu toe het volle pond hebben behaald. NSC Nijkerk, Berkum en Swift delen de koppositie.

Volgende week

Volgende week speelt ACV een thuiswedstrijd. Tegenstander op het Catawiki Sportpark is NSC Nijkerk. De formatie van trainer John Kamphuis speelde vandaag een uitduel tegen RKAV Volendam. Na 90 minuten stond er een 1-4 zege voor NSC Nijkerk op het scorebord. Op de ranglijst staat de geelblauwe formatie op de gedeelde eerste plek met 6 punten uit 2 wedstrijden. De wedstrijd ACV – NSC Nijkerk begint om 14:30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter M. Oosting uit Niekerk.

Opstellingen

Sc Genemuiden: Patrick Jansen, Nick Buitink, Rick Doorn (40. Jermain Baicadila), Martijn van der Laan (87. Matthias Breman), Jens Jurn Streutker, Arend van de Wetering, Frank Kuurman (64. Ramon Beens), Kay Velda, Jur van Dalfsen, Omar Kavak, Sijmon Eenkhoorn

ACV: Ben Wormmeester, Daniël Schans ©, Robert Talens, Nande Wielink, Jim de Leeuw, Justin Mulder, Gijs Jasper (87. Jarno Deuring), Pascal Huser, Matthijs Hardijk, Marco van der Heide (38. Steyn Strijker), Ezra Schrijver (79. Arjen Hagenauw)