Voorveldselaan 4
3573PV
UTRECHT
tel. 030-2717470

Utrecht – ACV heeft het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker bereikt. De ploeg van trainer Fred de Boer won in een zenuwslopende wedstrijd na verlenging en penalty’s van USV Hercules. De ploeg uit Utrecht kwam op eigen veld al snel op een 1-0 voorsprong en voetbalde op het oog wat gemakkelijker dan ACV. De blauw-zwarten gaven echter niet op. De onverzettelijkheid werd beloond in de extra tijd. Pascal Huser nam de bal heerlijk op de slof en schoot raak. In de verlenging kregen beide teams kansen maar werd er niet gescoord. Penalty’s moesten de beslissing brengen. ACV was het koelbloedigst, won de penaltyserie met 3-4 en kon na een zware avond een mooi feestje vieren op Sportpark Voordorp.

Bij ACV keerde Steyn Strijker terug in de basis na een schorsing. Ook Niels Grevink begon vanaf de aftrap. Afgelopen zaterdag was hij in Veenendaal als invaller zeer belangrijk met twee doelpunten tegen DOVO. De eerste mogelijkheden waren voor ACV. Niels Grevink zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Fons Mulder en Freddy Quispel schoot over. Na zo’n 10 minuten nam Hercules het heft in handen. De thuisploeg voetbalde op het oog makkelijker en ACV had het daar moeilijk mee. Na 12 minuten kwam Hercules op een 1-0 voorsprong. Een corner van Oussama Lahri werd binnen geschoten door Bjorn van Gorkom. ACV had in het vervolg van de eerste helft moeite met het creëren van kansen. Hercules was de bovenliggende partij en gaf nagenoeg niks weg. Domper voor ACV was het uitvallen van Steyn Strijker. Na twee blessurebehandelingen kon hij niet verder en werd hij vervangen door Daan Scholtens. Kort voor rust kwam Hercules bijna op een 2-0 voorsprong. Doelman Enver Spijodic kon met een goede redding voorkomen dat er gescoord werd. De ploegen gingen zodoende met een 1-0 ruststand aan de thee.

Ook in de tweede helft had Hercules een overwicht. Tot echt grote kansen kwam de thuisploeg echter niet en ACV bleef met veel wilskracht strijden voor een goed resultaat. In het laatste kwartier draaide het spelbeeld om. Conditie begon een rol te spelen en bij ACV leek de fitheid van de ploeg beter. De Asser ploeg kreeg kansen maar wist nog niet te scoren. In de laatste vijf minuten van de officiële speeltijd snakte Hercules naar het einde van de wedstrijd. Boy Spijkerman en Freddy Quispel kregen beiden een grote kans maar de bal wilde er niet in. De wanhoop bij de ACV-supporters nam toe maar ze bleven hun ploeg aanmoedigen. In de extra tijd viel dan toch nog de op dat moment verdiende gelijkmaker. Bij een vrije trap van Freddy Quispel was bijna iedereen met een blauwzwart shirt mee naar voren gekomen. Ook doelman Enver Spijodic was aanwezig in het strafschopgebied van Hercules. Freddy Quispel pompte de bal hoog voor het doel maar Hercules kon wegwerken. Het was vervolgens wederom Freddy Quispel die de bal in het 16-metergebied pompte. Daniël Schans kon niet koppen op doel maar legde terug op Pascal Huser die klaar stond om te vuren op het doel van de thuisploeg. Huser haalde verwoestend uit en door een woud van benen vloog de bal onhoudbaar voor doelman Fons Mulder tegen de touwen, 1-1. De vreugde was groot bij iedereen met een blauwzwart hart. Bijna ging het nog mis. Nande Wielink moest in de laatste minuut van de extra tijd nog een bal uit de doelmond wegwerken om een verlenging uit het vuur te slepen.

Verlenging en penalty’s

De verlenging was zenuwslopend. Beide teams hadden het conditioneel zwaar en de wedstrijd kon alle kanten op. Het spel golfde op en neer en niemand op het sportpark durfde nog te voorspellen wie de volgende ronde zou bereiken. Na twee keer 15 minuten verlenging was er niet gescoord. Penalty’s zouden een winnaar moeten aanwijzen. ACV mocht de penaltyserie beginnen en Luka Prljić schoot raak. Bij Hercules werd de eerste penalty van Niek Hoogveld gestopt door ACV-goalie Enver Spijodic. Beide teams schoten vervolgens de tweede penalty binnen. Bij de derde penalty miste Daniël Schans voor ACV. Hercules was wel trefzeker zodat de stand weer gelijk was. Ook de vierde strafschop werd door beiden teams benut. De spanning was om te snijden. De 5e penalty van ACV werd door Freddy Quispel strak in de hoek geschoten. De ACV-supporters hielden hun adem in. Steff van Rooijen nam de 5e trap vanaf 11 meter voor de thuisploeg. Enver Spijodic dook naar de goede hoek en zag de bal naast het doel hard tegen de reclameborden gaan. Een Asser vreugde-explosie was het gevolg. Wat was het heerlijk om het ACV-clublied te horen op het Utrechtse sportpark. ACV plaatste zich voor het eerst sinds lange tijd weer voor het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker. Een prestatie om trots op te zijn!

Fred de Boer na afloop

“Ik vond Hercules heel goed. Ze speelden zeker een uur lang heel erg goed. Daar konden we eigenlijk niet tegen op. Ook in de tweede helft bleef het moeizaam voor ons en kreeg Hercules een kans op 2-0. Er was veel dreiging van hun spits. We hebben gewisseld en het systeem veranderd. We namen daar wel risico mee maar uiteindelijk ging Hercules toch wat meer achteruit en kantelde de wedstrijd. We gingen met drie achterop spelen en namen daarmee nog meer risico. We kregen toen een paar goede kansen en dan moet je eigenlijk een goal maken maar dat deden we niet. In de extra tijd maakt Pascal dan toch de treffer. Die goal moest vallen en die valt dan toch nog heel laat. Toen zijn we weer terug gegaan naar vier verdedigers. We moesten Nick die was ingevallen, vanwege een blessure weer wisselen. Vervolgens was er bij ons dreiging en bij Hercules ook. Dan is het echt overleven. Uiteindelijk konden beide teams geen goal meer maken. Dan is het strafschoppen nemen. We hebben daar natuurlijk op getraind, maar ook dat helpt niet altijd. We wonnen de serie en dat is een super boost!” aldus een trotse Fred de Boer.

Loting

Komende zaterdag zal er geloot worden voor de eerste knock-out ronde van de TOTO KNVB Beker. Ook bijna alle clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie zitten dan in de kokers. De Europees spelende clubs zijn vrijgesteld. Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse stromen later in het toernooi in.

Aanstaande zaterdag

Aanstaande zaterdag komt ACV al weer in actie. Harkemase Boys komt dan op bezoek op het Catawiki Sportpark. De aftrap bij de noordelijke confrontatie in de Derde Divisie is om 14:30 uur.

USV Hercules: Fons Mulder, Bjorn van Gorkum (100. Omar El Ghazouani), Niek Hoogveld, Steff van Rooijen, Rogier Benschop (67. Tim Pieters), Nathan Bij, Lars Vermeulen (87. Mitchell Zwart), Oussama Lahri (80. Amin El Bouzidi), Dirk Homoet (81. Vincent Muis), Shanon Carmelia, Tyrone Fonville (87. Vincent Tel)

ACV: Enver Spijodic, Daniël Schans ©, Nande Wielink, Luka Prljić, Koen Steg (81. Nick Westebring (110. Jaap van Dijken)), Gijs Jasper (61. Pascal Huser), Steyn Strijker (41. Daan Scholtens), Niels Grevink (81. Ezra Schrijver), Toufik Faraouni (61. Mark Jagt), Freddy Quispel, Boy Spijkerman