16 september 2017 15:00

Scheidsrechter

G. Keijl

Onbekend

Groningen – ACV heeft vanmiddag op een sfeerloos en druilerig Sportpark Corpus den Hoorn een 5-1 nederlaag geleden tegen Jong FC Groningen. Het was een verdiende nederlaag. Al na zeven minuten stonden de Assenaren op een 2-0 achterstand. Even later kreeg ACV een kans op de aansluitingstreffer via een penalty. Pascal Huser zag zijn poging vanaf elf meter gestopt worden door doelman Jan Hoekstra. Kort voor de rust kwamen de Groningers op een 3-0 voorsprong. Joël Donald schoot raak vanaf de penaltystip. In de tweede helft een strijdend ACV dat op zoek ging naar een treffer. Het waren echter de Groningers die scoorden. Kort na de vierde Groningse goal scoorde Marco van der Heide voor ACV. Hij benutte een penalty. In het verloop van het tweede bedrijf ging ACV steeds aanvallender spelen. FC Groningen profiteerde twee minuten voor tijd van de ruimte die dat opleverde. Invaller Robbert de Vos bepaalde de eindstand op 5-1.

Eerste helft

ACV-trainer Fred de Boer kon vandaag niet beschikken over zijn geschorste aanvoerder Guus de Vries. Marcel Seip en Haaye Feenstra waren na hun absentie van vorige week vandaag wel aanwezig en begonnen in de basiself. Al na zes minuten kwam Jong FC Groningen op een 1-0 voorsprong. Tim Riksman gaf voor waarna Michael Breij goed binnen schoot. Nog geen minuut later verdubbelde Tom Freriks de score. ACV kreeg in de beginfase geen grip op het spel van de Groningers. Direct na de 2-0 een grote kans voor de Assenaren. Pascal Huser kwam vrij voor doelman Jan Hoekstra en werd de kans op scoren ontnomen na een overtreding van de Groninger goalie. Scheidsrechter Keijl gaf voordeel maar ACV kon het voordeel niet benutten, waarna de leidsman alsnog een penalty gaf aan ACV. Pascal Huser nam de strafschop maar zag tot zijn teleurstelling dat Jan Hoekstra de bal stopte. Ondanks de gemiste penalty kwam de ploeg van Fred de Boer beter in de wedstrijd. Toegegeven de beste mogelijkheden waren voor Jong FC Groningen, maar de Assenaren lieten beter spel zien dan in de eerste tien minuten. Kort voor rust een domper voor ACV. Scheidsrechter Keijl gaf een penalty aan Jong FC Groningen na een overtreding van Bart Woering op Tim Freriks. Joël Donald liet de kans vanaf elf meter niet onbenut en scoorde de 3-0. Dit was tevens de ruststand.

Dennis Hoekstra in duel met Michael Breij

Tweede helft

Beide teams kwamen in de tweede helft ongewijzigd uit het kleedlokaal. ACV begon goed aan het tweede bedrijf en kreeg al snel de mogelijkheid om te scoren. Pascal Huser krulde een vrije trap prachtig om de muur maar de goede keepende Jan Hoekstra kon de bal tot corner verwerken. Een minuut later was het weer Pascal Huser die dichtbij een doelpunt was. Hij kon van dichtbij schieten maar zijn inzet werd klemvast gepakt door de in het geel gestoken goalie. Even later was het wel raak aan de andere kant van het veld. Michael Breij vuurde van een meter of twintig op het doel. Bart Woering had geen antwoord op het verdekte schoot van de Groningse aanvoerder, 4-0. Al snel na de vierde Groningse treffer een doelpunt voor ACV. Gerald Postma beging een overtreding op Nick Westebring waarna scheidsrechter Keijl niets anders kon doen dan het geven van een strafschop. Marco van der Heide hield zijn hoofd koel en scoorde de 4-1.

Marco van der Heide scoorde vanaf elf meter

Fred de Boer wisselde vervolgens aanvallend en bracht Romano Djababoe voor Daniël Schans. De Assenaren gaven achterin veel ruimte weg maar dit kon wel over worden gelaten aan routiniers Jelle Wagenaar en Marcel Seip. En de keren dat die verrast werden door een plotseling opduikende Groninger overmacht, was het steeds (opnieuw) uitblinker Bart Woering die de Groninger aanvallen onschadelijk maakte. Voorin werden de blauw-zwarten gevaarlijker maar goals leverde het niet op. Het was Jong FC Groningen dat twee minuten voor tijd goed gebruik maakte van de aanvalslust van ACV. Na eerdere counters onbenut te hebben gelaten was het in de 88e minuut Robbert de Vos die kon profiteren van een foutje op het middenveld van de Assenaren, 5-1. In de laatste minuut van het duel nog twee goede mogelijkheden voor ACV. Jonah van der Werf en Haaye Feenstra waren niet succesvol in de afronding zodat er een 5-1 eindstand op het scorebord stond na negentig minuten voetbal.

Ranglijst

Het niveauverschil tussen de veelvuldige trainende profs van Jong FC Groningen en de twee tot drie keer per week trainende spelers van ACV was vandaag niet te overbruggen voor de Assenaren. Er werd gestreden voor elke meter maar de ploeg van Fred De Boer kon niet voorkomen dat de beloften van de “Trots van het noorden” verdiend met 5-1 wonnen. ACV is in de stand gezakt naar de 13e plaats met 4 punten uit 4 wedstrijden. Jong FC Groningen is gestegen naar de 3e positie. VVOG en Jong Almere City staan respectievelijk 1e en 2e.

Volgende week

Volgende week zaterdag weer een wedstrijd tussen twee echte amateurverenigingen. ACV speelt op het eigen Catawiki-sportpark tegen Spijkenisse. De algeheel amateurkampioen van 1975 verloor vandaag met 0-3 van VVOG. Op de ranglijst nemen de groen-witten de 16e plaats in met 2 punten uit 4 wedstrijden. Scheidsrechter van dienst is de heer F.R. de Winter uit Blaricum.

Opstellingen

Jong FC Groningen: Jan Hoekstra, Kolbein Finnsson, Gerald Postma, Marijn Ploem, Tim Riksman, David Browne, Ludovit Reis, Hampus Finndell, Tim Freriks, Joël Donald, Michael Breij

ACV: Bart Woering, Dennis Hoekstra, Marcel Seip, Jelle Wagenaar, Daniël Schans, Haaye Feenstra, Ibrahim Sillah, Thomas Metzemaekers, Erik Eleveld, Pascal Huser, Marco van der Heide