Kruislaan 4
1097EC
AMSTERDAM
tel. 020-6920810

Amsterdam, 7 oktober 2023 – Eigenlijk had de titel van het verslag moeten zijn: chauffeuse Drenthe Tours redt de wedstrijd. Want bij de controle van het veld door de scheidsrechter bleek dat de doelnetten op vele plekken kapot waren. Wartburgia claimde dat men erg veel last had van vernielzucht op en rondom het sportpark, maar de gebreken waren zo te zien niet van de laatste paar dagen. Iemand van de thuisclub was al druk bezig met repareren, maar al gauw was het touw op en ging men over op afzetlint. Een ander iemand had nog duct-tape bij zich en probeerde zo de schade te herstellen, maar op zich topklasse onwaardig. De scheidsrechter vond het onvoldoende en was eigenlijk vast voornemens om de wedstrijd niet te laten beginnen, ondanks het feit dat ACV ver had moeten reizen en zijzelf ook twee uur in de auto had gezeten. Iemand opperde om tie-rips te gebruiken en dat vond de scheidsrechter wel een goed idee, maar ook de laatste optie. En zowaar: de chauffeuse van de ACV-bus had gelukkig een vol pakje bij zich van voldoende lengte en zo konden de doelnetten goed gefixeerd worden. Al was het nog niet geweldig: de scheidsrechter wilde de wedstrijd nu wel laten beginnen op voorwaarde dat als een bal dwars door het net ging, de wedstrijd acuut gestaakt zou worden.

Met veertig minuten vertraging floot de dame van de KNVB dus voor het beginsignaal en de gang van zaken had op de thuisclub de minste invloed gehad, want zij begonnen voortvarend aan de wedstrijd. ACV begon ook enigszins gehandicapt, want drie normaal gesproken basis-speelsters waren afwezig. Gabriellla en Marith waren verhinderd en Evelien had zich ziek moeten afmelden op deze zaterdagmorgen. Dat betekende dat Leanne samen met Sanne het hart van de verdediging vormden en Denise en Marleen een basisplek hadden. Pascalle, amper voldoende hersteld van een medische ingreep begon op de plek van Evelien.

ACV had het moeilijk in de beginfase: Wartburgia stond goed georganiseerd en zodra zich de kans voordeed hanteerden ze uitstekend de lange bal. Zo ontstonden de meeste en gevaarlijkste kansen voor de thuisclub en troffen zelfs één keer het doel, maar werd deze treffer volkomen terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Toch viel de eerste goal van de wedstrijd niet uit een spelsituatie: bij een goed lopende aanval werd een speelster van Wartburgia licht geduwd in het strafschopgebied en aangezien ze op dat moment wilde uithalen, was de duw genoeg om haar uit balans te brengen waardoor ze tegen de grond ging. Terecht ging de bal op de stip en na 25 minuten stond Wartburgia met 1-0 voor.

Een terechte stand op dat moment en ACV had het lastig. En hadden geluk: een paar minuten later stapte Chantal goed door op het middenveld en dat leverde ACV balbezit op. Marleen gaf een mooie pass op Pascalle, die wel raad wist met dit kansje en doeltreffend uithaalde: 1-1.

En gaandeweg kreeg ACV meer grip op de wedstrijd en had ook door hoe om te gaan met de lange ballen van achteruit bij Wartburgia en het leek of de thuisclub niet meer de energie in de wedstrijd kon steken zoals in het eerste half uur. Dat vlak voor rust de goal voor ACV viel was eigenlijk een logisch gevolg van het vertoonde spel. Dit keer was het Esther die met een prachtige passje Marieke in kansrijke positie bracht en zij trof ook doel met een bekeken schot.

1-2 was ook de ruststand en de tweede helft begon ACV met dezelfde elf speelsters. Het spelbeeld bleef ongewijzigd en hoewel ACV alert moest blijven op de lange ballen van Wartburgia, hadden ze de zaak redelijk onder controle. Dat was vooral te danken aan het middenveld, die vooral verdedigend ontzettend veel werk verzette en telkens de opbouw van de thuisclub vroeg verstoorde. Dat ACV de voorsprong uitbouwde was ook haast iets waar je op kon wachten. Een overtreding op Dionne werd bestraft halverwege de helft van Wartburgia en Pascalle bracht de bal voor het doel. De verdediging van de thuisclub kon de bal niet goed wegwerken en Marleen stond op de goed plek om haar goaltje mee te pikken. Beheerst tikte ze in en zo stond ACV op een comfortabele voorsprong van 1-3.

En eigenlijk kwam die voorsprong ook niet echt meer in gevaar. ACV speelde de wedstrijd gecontroleerd uit en in de laatste fase voerde ACV nog twee wissels door. Susan kwam voor Pascalle en de laatste wissel was meer een tactische wissel om tijd te winnen in de slotfase: Anne verving Lisa. Het maakte al met al weinig verschil en over de hele wedstrijd genomen viel er niets op de overwinning af te dingen. En zo begint ACV dus prima aan de competitie en staat zelfs met 7 punten uit 3 wedstrijden samen met drie andere teams bovenaan.

Volgende week volgt de thuiswedstrijd tegen Saestum uit Zeist. Aangezien de heren van ACV1 ook thuis spelen, is de wedstrijd op veld 5 en begint om 15.00 uur.

Opstelling: Isabella (k), Lisa © (86' Anna), Leanne, Sanne, Denise, Esther, Chantal, Marleen, Pascalle (80' Susan), Marieke, Dionne.

Scoreverloop:
24': 1-0 Wartburgia
28': 1-1 Pascalle
41': 1-2 Marieke
74': 1-3 Marleen

Bijzonderheden:
17': gele kaart Wartburgia (wegtrappen bal na het fluitsignaal)