Kortbossen 1
9405BM
ASSEN
tel. 0592-355115

Onder toenemende belangstelling treedt de O23-selectie van ACV zaterdag 4 november op het hoofdveld aan tegen Roda ’46. Symbolisch voor het aanzwellende supportersgevoel rond het team warmt de eerste nek zich inmiddels met een ACV-clubsjaal. Wel heeft het team van trainer Vincent Etten na de nederlaag in Leusden wat recht te zetten. Zeker als de promovendus nogmaals promotie ambieert.

Jong ACV weet zich deze grijze zaterdag in november weer versterkt met Daan Scholtens op het middenveld en Yannick Hettinga centraal in de achterhoede. Daarenboven neemt Jaap van Dijken vandaag rechtsachter een helft de verdediging voor zijn rekening. Hoewel er voldoende kwaliteit op de bank zit te popelen, komt deze steun niet geheel ongelegen. Vaste krachten Sergio Telussa en Joris van Kesteren moeten met kuitblessures toezien vanaf de zijlijn.

ACV_JO23-1.jpgO23-1 supportersgroep groeit en professionaliseert met ACV-uitdossing (Foto: Mathieu Telussa)

Snelle voorsprong

Vanaf het begin neemt ACV de touwtjes in handen en weet het dreiging te creëren. In de zesde minuut krijgen verschillende aanvallers de nodige schotkansen om de voeten even goed af te stellen. Bastiaan Renkema geeft een sterke pass op Tom Hendrikson, die als eerste kan afdrukken. Het schot stuit af, waardoor Renkema een rebound krijgt. Als ook die bal weer terugkomt, kan Wouter Hoeks uithalen en hij schiet hard op de lat. Tot slot is de beurt aan Sietze de Klerk, maar de kogel gaat er weer niet in. Wel is de toon gezet, want nog geen minuut later volgt een tweede aanval. Als Wesley Rombout een rebound krijgt, benut hij die direct. Met een prachtgoal is de voorsprong geboren.

ACV_JO23-2.jpgRombout en van Dijken weten elkaar goed te vinden (Foto: Mathieu Telussa)

De 2-0 laat niet lang op zich wachten als Hoeks vijf minuten later op links wat tegenstanders achter zich laat en Renkema inspeelt. De nummer 10 legt terug op Scholtens die, de inmiddels volledig vrij lopende, Hoeks voor het doel bedient. Vanaf een meter of dertien gaat de bal beheerst, strak over de grond, in de linkerhoek. Roda geeft zich geenszins gewonnen en uit hun tegenaanval volgt een corner, die ze goed nemen en zo mogelijk nog beter laag in de rechterhoek weten te koppen. Een goed gepositioneerde Dave Smid voorkomt echter dat het doelpunt wordt.

Even mooi als spannend

Door de voorsprong en controle op het veld kunnen de Drentse talenten zich durf en creativiteit permitteren in hun acties en combinaties, wat voor het publiek soms even mooi als spannend is. Die spanningsfactor neemt af als Renkema op aangeven van Hoeks met de bal rechtdoor kan steken richting doel en de streep met een schot doortrekt tot achter in de netten: 3-0.

Zie Daantje

Na bijna een half uur is Rombout weer aan zet met een aanval. Hij geeft de bal mee aan Van Dijken, die alle meters tot de achterlijn overbrugt en voorgeeft. Hendrikson weet er een fantastisch schot op doel mee te maken, maar Roda blijkt over een uitstekende keeper te beschikken.

Nog steeds is het ACV dat het spel domineert en de bal bij verlies snel weet te heroveren. Roda zakt terug in energie met slechts af en toe een opleving. Smid werkt zich ergens in de eerste helft bij een uitworp nog handig met een ‘Zidaantje’ uit een kluwen tegenstanders. Al dan niet geïnspireerd door zijn medespeler doet Scholtens het balkunstje even later op het middenveld nog eens dunnetjes over. “Zie Daantje,” klinkt droog commentaar op de tribune.

De eerste helft staat bol van de aanvallen, maar tot doelpunten komt het niet meer. Oefenmeester Etten spint in de rust niettemin van tevredenheid. Hij deelt ‘nog niet eerder zo’n goede helft’ te hebben gezien; “Vandaag kwam het tactisch voetbal volledig tot uitvoering, zoals het bedoeld is.”

2de helft: Jagt-seizoen geopend

De tweede helft begint beduidend minder goed. Roda heeft de energie hervonden en zet goed druk. Het leidt tot een rommelig spelbeeld aan ACV-zijde. Rechtsachter is Van Dijken gewisseld voor Jurjen Jagt, die meteen flink aan de bak mag. Het weerhoudt hem niet ook mee te doen in de aanval. Renkema weet een verdienstelijk overstapje helaas niet om te zetten in een welverdiende Jagt-trofee en het publiek moet nog tot de 53ste minuut wachten voor Edgar Meijles de 4-0 scoort, waarmee de wedstrijd wel gewonnen is. Al moet Meijles later nog wel even een nieuwe betekenis geven aan ‘Ed Raket’, als hij zich bij een tegenaanval op de verkeerde helft bevindt. Ook Jesse Bijl kan zich - met het houden van de 0 - nog onderscheiden door op de goede plek te staan als een Roda aanvaller de bal in de korte hoek schiet.

ACV_JO23-3.jpgOok de verse krachten kunnen het doelsaldo niet opvijzelen (Foto: Mathieu Telussa)

Vermakelijk voetbal

Zo vult vermakelijk voetbal de rest van de speeltijd, maar verzuimt ACV het doelsaldo op te krikken. Daar verandert ook de spitswissel van Renkema voor Marco Hut niets aan. Noch de komst van Thom Dokter, Stijn Scholtens en Bjorn Molanus voor Smid, De Klerk en Hendrikson in het laatste kwartier. Al blijven de aanvallen wel degelijk komen met de nieuwe formatie. In de ruimte die Roda laat, kan ACV nu makkelijk de bal het werk laten doen. Het hele veld wordt gebruikt om over meerdere schijven bij het doel van de tegenstanders te geraken. Molanus laat daar op de achterlijn nog een mooie actie zien en Rombout schiet geweldig in de rechterkruising, maar de keeper van Roda weet de bal met zijn kwaliteiten helaas weer vakkundig uit het doel te tikken. Het blijft bij 4-0.

Startselectie

Jesse Bijl, Edgar Meijles (C), Yannick Hettinga, Jaap van Dijk, Dave Smid, Daan Scholtens, Sietze de Klerk, Wouter Hoeks, Wesley Rombout, Tom Hendrikson, Bastiaan Renkema.

Vooruitblik

Na de overwinning van Spakenburg op HSC’21 in Haaksbergen staat ACV op de tweede plek met een punt achterstand op Spakenburg en drie punten voorsprong op HSC. Zaterdag 11 november speelt het beloftenteam uit in Sneek tegen ONS, dat hoog gemotiveerd zal zijn om punten te pakken en uit de degradatiezone weg te komen.