Kortbossen 1
9405BM
ASSEN
tel. 0592-355115

De derby van het Noorden in de categorie Onder 23 speelt zich zaterdag 14 oktober af op het hoofdveld van sportpark ICT specialist in Assen. ONS Sneek speelt voor punten om zich te handhaven in Divisie 2. De ACV-selectie speelt voor een plaatsje bovenin.

Het ACV-belofteteam weet zich deze zaterdag weer versterkt met Daan Scholtens en ook Yannick Hettinga van het 1ste is aangesloten. Het maakt de goudvoorraad van trainer Vincent Etten op de bank nog groter.

De eerste helft bewijst ACV meestentijds waarom het hoger staat dan ONS en lijkt de Drentse jeugd het spel te controleren. Onvermijdelijke foutjes weet het collectief snel te herstellen. Scholtens en Sietze de Klerk leggen op het middenveld veel energie aan de dag en zijn assertief en effectief in hun optreden.

De betere helft

Veel spelers voelen tijd en ruimte voor persoonlijke acties. Vroeg in de wedstrijd rukt rechtsback Joris van Kesteren van achteren op en passeert twee man, maar die voorzet komt nog niet uit de verf. In de tiende minuut maakt aanvoerder Sergio Telussa als linker wingback een loopactie en claimt, voorin aangekomen, de bal om deze fenomenaal op Wesley Rombout te leggen. Laatstgenoemde neemt met dezelfde klasse aan en zet dat uitvoeringsniveau voort in het doelpunt.

Na zo’n half uur spelen vertolkt Rombout weer en hoofdrol als hij messcherp tussen twee man door aflegt op Wouter Hoeks. De aanvallende middenvelder ziet vervolgens nog twee tegenstanders voor zich en heeft twee medespelers naast hem. Marco Hut loopt rechts van Hoeks helemaal  vrij met uitzicht op een open doel. Hoeks kiest voor het onverwachte door zelf tussen de tegenstanders door te dribbelen en koelbloedig de keeper te passeren: 2-0.

Onderonsje

Dan volgt een rommelige fase, waarin ONS meer op de helft van ACV actief is. Ze krijgen een corner en mogen meerdere keren ingooien. Een Friese aanvaller passeert twee man aan de achterlijn en geeft laag voor. Het leidt tot een onderONSje voor het ACV-doel, maar goalie Jesse Bijl steekt er een stokje voor. Jesse redt.

Groen en geel

Nadat Hut als geadresseerde van ‘een lange bal naar voren’ naar de grond is getrokken, krijgt ACV een vrije trap tegen. De scheidsrechter gebaart meer te hebben gezien, maar het leidt tot enig onbegrip en ergernis bij het ACV-team. Die ergernis loopt verder op als ONS de vrije trap wel erg snel neemt en een nog op de grond gezeten Hut tegen de rug schopt. Enkele spelers weten zich niet te beheersen en Rombout en een ONS speler incasseren geel.

Ook in de laatste fase van de eerste helft voert ONS hun druk wat op en valt hen nog een hoekschop ten deel, die eindigt met een afstandsschot dat hard en laag over de grond door een dichtbevolkt 16-metergebied richting doellijn scheert. Maar Bijl reageert goed: Jesse redt.

Nevenactiviteiten

Na de rust keert de ACV-selectie terug met Stijn Scholtens in plaats van Rombout, die met het kaartje op scherp was komen te staan. Hoeks schuift door naar rechtsvoor en Stijn Scholtens neemt zijn positie op het middenveld over. Vanaf dit moment zijn combinaties met de andere Scholtens als nevenactiviteiten aan te merken.

Het eerste deel van de tweede helft speelt Telussa zich meerdere malen in de kijker met sterke uitbraken en ook Edgar Meijles toont zijn kracht door driekwart van het veld met de bal te overbruggen. ONS weet dit eerste kwartier evenwel elk optreden toch tijdig te neutraliseren. De enkele schoten waar ACV toe komt, zijn te zwak of te onzuiver om voor gevaar te zorgen. Tot De Klerk in de zestigste minuut van de wedstrijd Tom Hendrikson met een cross-pass beloont voor zijn loopactie. Het zet Hendrikson 1-op-1 met de keeper van ONS en hij verzaakt niet om er 3-0 van te maken.

Wisselwerking

Etten wisselt kort daarna Hettinga voor Dave Smid en Telussa voor Jurjen Jagt.

Smid laat zich niet veel later zien in een tegenaanval, die begint met een sterke onderschepping van De Klerk. Via Hoeks gaat de bal naar Hut die hem in een voetomdraai weer met Hoeks meegeeft. Een riskante pass brengt de bal bij Smid, die daar met zijn lopen al op had geanticipeerd. Het levert een dreigende situatie op, maar daar blijft het bij. ONS met schrik vrij en de hoop op een aansluitingstreffer nog in leven.

Het laatste kwartier maken Van Kesteren en Hut plaats voor respectieve Yorick Beijering en Thom Dokter. Hoeks schuift een spitsplaatsje naar het centrum en Dokter positioneert zich op rechts. Waar Beijering achterin rust en stabiel verdedigingswerk laat zien, toont Dokter zich energiek en creatief in combinaties en loopacties. Hij komt weliswaar ook nog dicht bij het ONS-doel, maar echte scoringskansen worden het niet. Stijn Scholtens krijgt nog wel een schot op doel, maar er zit niet genoeg kracht achter om de ONS doelman in de problemen te brengen.

Jesse redt

In de laatste fase volgt nog een aanval van ONS, waarbij twee van ‘ons kent ons’ zich door de ACV-verdediging heen spelen, maar Bijl houdt zijn doel schoon. Jesse redt. Alle mensen opgelet. Een laatste corner van ONS vormt het einde van de wedstrijd. Inmiddels hebben alle teams de krachten een keer gemeten.

Met een gelijkspel voor Spakenburg halverwege de competitie en een doelpuntenarme wedstrijd voor Haaksbergen, herpakken de jonge ACV-senioren de koppositie, al zij het op doelpuntensaldo. Haaksbergen bekleedt met een gelijk aantal punten nu de tweede plaats.

Startbezetting

Veldbezetting bij aanvang: Jesse Bijl, Edgar Meijles, Yannick Hettinga, Joris van Kesteren, Sergio Telussa, Daan Scholtens, Sietze de Klerk, Wouter Hoeks, Tom Hendrikson, Wesley Rombout en Marco Hut.

Vooruitblik

De volgende wedstrijd van ACV O23-1 is zaterdag 28 oktober om 12.15 uur uit in Spakenburg. Thuis werd met 1-2 van dit team verloren en is met twee punten achterstand in de competitie als een directe concurrent te beschouwen, waardoor alle punten bij wijze van spreken dubbel tellen. Alle mentale ondersteuning is dus hooglijk gewaardeerd.

JO23_ACVONS.jpgHet ACV team speelt in de blauwzwarte thuistenues tegen ONS Sneek in oranjewit, maar echt kleurrijk wordt de wedstrijd niet, op wat gele kaarten na