ACV JO17-1 heeft na winst nog sprankje hoop op kampioenschap

Kortbossen 1
9405BM
ASSEN
tel. 0592-355115

ACV JO17-1 speelde zaterdag zijn laatste competitiewedstrijd. ONS Sneek JO17-1 was de tegenstander op veld 1 van het Sportpark ICT Specialist. Alleen bij winst hield ACV een sprankje hoop op het kampioenschap.

Vanaf het begin is het een open wedstrijd. Aan beide kanten 100% kansen. De ACV-spits mist 1-op-1 voor de Friese doelman, aan de andere kant twee grote kansen voor Sneek voor een zo goed als open doel. Dan krijgt de rechtsbuiten van ACV het op zijn heupen. Zijn eerste kans schiet hij koeltjes binnen en even later wordt zijn voorzet door de spits beheerst langs de doelman gewerkt. Dus staat ACV met 2-0 voor, waar de gasten zich gelijkwaardig wanen. Maar afronden is ook een kwaliteit. De Assense rechtsbuiten mikt ook nog vanaf rand 16 een strakke schuiver in de benedenhoek: 3-0. De Friezen komen er in de tweede fase van de eerste helft steeds minder aan te pas. Vlak voor rust wordt de bal na een mooie aanval teruggelegd, waarna een middenvelder met een droge knal raak schiet.

De voorsprong voor ACV met rust is verdiend, maar het krachtsverschil is niet zo groot als de 4-0 doet vermoeden. Als dan na vijf minuten in de tweede helft de aansluitingstreffer valt (4-1), wordt de veerkracht van de thuisploeg op de proef gesteld. En wat gebeurt er? Binnen een minuut wordt een lange voorzet van de rechtsmidden van ACV heel netjes tegendraads ingeschoten door de linksbuiten. Dat is direct ook de genadeklap voor ONS Sneek. ACV heeft de wedstrijd, op een moeilijk eerste kwartier na, verdedigend volledig onder controle. Aanvallend hebben de Assenaren nog een paar goede kansen, maar in de 5-1 stand komt geen verandering meer. De onophoudelijke regen en de gure, koude wind maken het voetballen er niet leuker op. Ook niet voor de toeschouwers. Het laatste fluitsignaal van de prima leidsman komt voor iedereen als geroepen.

De nummers één tot en met vier wonnen zaterdag. ACV staat nog steeds bovenaan, maar is uitgevoetbald. Nummer twee Blauw Wit speelt een op papier makkelijke laatste (thuis)wedstrijd en nummers drie en vier (CSV Apeldoorn en GVAV) spelen hun inhaalwedstrijd tegen elkaar. Bij verlies van Blauw Wit en een gelijkspel van nummers drie en vier, zorgt het veel betere doelsaldo dat ACV kampioen is. Die kans is erg klein. Bij iedere andere uitslag bij één van die twee wedstrijden eindigt ACV als tweede of, en die kans is het grootst, als derde.

Het puntenverlies in de eerste competitiewedstrijden breekt ACV aan het einde van de competitie op. Maar de prima reeks van acht ongeslagen wedstrijden met daarin 34 gescoorde doelpunten is indrukwekkend. De trainer heeft bewezen dat hij van een groep goede individuele voetballers een hecht team kan smeden dat attractief aanvallend voetbal speelt. Dat belooft wat voor de voorjaarscompetitie!